לעומת האדריכלות הקונבנציונלית, שבה אין חשיבות רבה לטבע שנמצא מסביב לבית, באדריכלות האלטרנטיבית בוחנים את בניית הבית בתחילה על פי הטבע שנמצא סביבו.
בטבע יש תכונה מעגלית של זרימה. למשל, כדור הארץ הוא בצורת עיגול, ומסתובב סביב השמש במעגל. גם הירח מסתובב סביב כדור הארץ בעיגול. התכונה הזו של עיגול היא תכונה אינסופית, מאחר שאין לה התחלה או סוף: ברגע שנגמר סיבוב אחד של כדור הארץ סביב השמש, תיכף מתחיל סיבוב חדש, ואי אפשר להצביע על נקודת ההתחלה או הסיום (מה שנראה לעינינו כמסלול השמש - זריחה, יום, שקיעה, לילה).
לעומת זאת, הבית המצוי נבנה דווקא בצורה מרובעת, עם קווים ישרים. כלומר, הבית נבנה בתכנון ובסדר, עם התחלה וסוף מוגדרים. הבית הוא 'ישר' יחסית, כמו קו ישר שמתחילים אותו בנקודה A וגומרים בנקודה B.
זאת, משום שהוא נבנה בידי אדם, שעליו נאמר: "האלוקים עשה את האדם ישר".
בקבלה יש מושג שנקרא "עיגולים ויושר", ומוסבר שכדי לברוא את העולם, הבורא היה צריך להשתמש גם בעיגולים וגם ביושר.
אם כך, כשם שהבורא בנה את ביתו-עולמו בעיגולים ויושר גם יחד, גם אנחנו נבנה כל בית בעיגולים ויושר, דהיינו נכניס את הטבע העגול לתוך הבית הישר.
הכנסת הטבע לתוך הבית נעשית בכמה רמות, כאשר הרמה הראשונה היא להגיע אל הטבע בענווה והכנעה, ולא 'לשבור' אותו בצורה אגרסיבית עם טרקטורים שיישרו את כל השטח הנרחב שמסביב לבית, גם אם זה נוח יותר מבחינת הבנייה.
כמובן שאפשר ליישר את השטח מסביב לבית, אבל יש לעשות זאת בעדינות ותוך שמירה מרבית על הטבע שנמצא סביב. בנוסף, אחרי היישור המלאכותי רצוי מאוד לשתול עצים סמוך לבית, על מנת שילבישו את הבית ה'ערום' וישלימו את החיסרון שנלקח מהטבע ביישור המלאכותי. בתפיסה הזו, חלונות הבית מקשרים את הבית עם הטבע שסביבו על ידי כך שהם 'מכניסים' את הטבע אל הבית, ואז הבית נהיה חלק מהסביבה החיצונית הטבעית.
ישנם כמה יישובים בארץ שנבנו תוך שמירה על הטבע שסביבם והם משמשים לנו כהשראה.
אפשר לקחת כדוגמה את היישוב מתת שבגליל, שבהסתכלות מרחוק נראה כאילו הבתים נבנו על ההר בצורה טבעית, ללא מגע יד אדם.
כך מתקיימת הרמוניה מושלמת בין הבית לטבע: הבית אינו זר לטבע והטבע אינו זר לבית. כשהטבע 'מרגיש' שבאו בגבולו בענווה ולא מתוך תחושת עליונות, הוא מחזיר ומחדיר את היופי הפשוט והאינסופי שלו אל תוך הבית.
יסוד נוסף שמכניס את הטבע אלינו הביתה, ועליו נבנתה תכנית 'אור בבית', הוא ההתייחסות למשמעות האנרגטית של ארבעת רוחות העולם (מזרח, מערב, צפון, דרום), כפי שמעמיקה לתאר אותם חכמת הקבלה.
כל כיוון מארבע רוחות השמיים נושא אופי מיוחד, ואנרגיה שמשפיעה על העולם, וכמובן גם עלינו.
למשל, ידוע בתורת הסוד שהדרום נקרא ימין, וזהו הצד שמקביל לספירת החסד.
האנרגיה שמשרה מידת החסד היא אהבה.
לכן, את הבית האלטרנטיבי נתכנן בהקבלה לארבעת רוחות העולם, ונשתדל שיהיו לו ארבעה כיווני אויר, על מנת לקבל מכל רוח את ההשראה והאופי הייחודיים לה, במיקום שמתאים לחדרי הבית השונים (למטבח מתאימה אנרגיה אחרת מזו שתתאים לחדר ההורים, למשל).
מתוך הבנה שישנם כוחות טבעיים שמשפיעים עלינו לעומק ויש לנו יחסי גומלין איתם, ניגש לתהליך הבנייה
ברגישות ובהקשבה לבריאה, לבורא ולאדם.