שלל צבעים / הצבעים בעיצוב הבית

שלל צבעים / הצבעים בעיצוב הבית

המילה צבע בנויה כמעט מאותן אותיות של המילה עִצּוּב, ולא בכדי.
לכל צבע יש שדר אחר ואנרגיה אחרת, ואם נהיה מודעים להשראה של כל אחד מהצבעים עלינו,
נוכל להשתמש בו בתבונה בעיצוב הבית.
השפעת הצבע על התחושה של האדם היא כל כך אינטואיטיבית, עד שגם כאשר איננו מודעים לכך, ברגע שנראה צבע מסוים התחושה הכללית שלנו תשתנה על פי אותו הצבע, וכאשר צבע הרקע יתחלף, גם האנרגיה שלנו תתחלף בהתאם.

לכן, כשאנחנו עומדים לעצב את הבית הבנוי על פי שיטת 'אור בבית', ניתן את הדעת גם לבחירת הצבעים של הקירות, האריחים והרהיטים שבחדרי הבית השונים.

על פי הקבלה, לכל ספירה מבין עשר הספירות מקביל צבע אחר, שמבטא את האנרגיה של אותה הספירה.
כדי לטעום מעולם קסום ורוחני זה של הצבעים, נסקור כאן שישה צבעים יסודיים –
כחול, אדום, צהוב, סגול, כתום וירוק.
נראה כיצד ה'פנג שווי' מגדיר כל צבע, ולאיזו ספירה מהספירות הקבליות הוא מיוחס.
התמונה שמצטיירת היא התאמה יפהפייה בין הפנג שווי ובין חכמת הקבלה.

כחול: צבע "זורם" על פי הגדרות הפנג שווי. בקבלה הצבע הכחול מקביל לספירת החסד, שהיא זורמת מלמעלה למטה, כזרימת המים הכחולים.

אדום: בהגדרת הפנג שווי, התכונה העיקרית של האדום היא "דומיננטי".
לפי הקבלה, הצבע האדום מקביל לספירת הגבורה, והוא מבטא את צבע הדם העז, וכן את צבע היין שמגביר ומחזק את תחושות האדם.

צהוב: "אופטימי". לפי הקבלה זהו צבע שמקביל לספירת התפארת, המשויכת לצד מזרח - הצד ברוחות השמיים שמסמל זריחה והתחדשות, כמו התינוק שעכשיו נולד. אדם יוצא בבוקר לאוויר העולם, מרגיש את לחלוחית הבוקר ומתמלא אופטימיות. בלשון הגמרא, אדם שמח מכונה אדם ש"צהבו פניו".

סגול: "מעצים". לפי הקבלה הצבע מקביל לספירת הנצח, שמסמלת נצחיות וניצחון.
העוצמה של הצבע היא סוד הניצחון והנצחיות שלו.
עם ישראל נקרא "עם הנצח", וכידוע נקרא גם "עם סגולה", כמו הצבע הסגול.

כתום: "ידידותי". לפי הקבלה, הכתום מקביל לספירת ההוד שמסמלת תמימות המאפשרת הודאה על האמת ווידוי על חטא.
הנצח וההוד נקראים בתורת הסוד "עומק רום" ו"עומק תחת" ומשקפים במשמעותם את הסגול והכתום: הצבע הסגול מסוגל לרומם אותנו לגבהי מרומים, והצבע הכתום שומר עלינו מנפילה כואבת. הכתום מסמל את הרצפה, התחתית שאנחנו עומדים עליה. מי שחי בעמדה פנימית של "תחת" - שהוא מתחת לכולם ולא מגיע לו כלום, בוודאי יהיה ידידותי מאוד; לעומת זאת, אדם שמרגיש את עצמו מעל כולם לא יוכל להיות ידידותי לסביבה.

ירוק: הפנג שווי מכנה אותו "מרגיע". צבע של הטבע. לפי הקבלה הירוק מקביל לספירת היסוד, המיוחסת לצד מערב - הצד בו היום מתקרב לסיומו, הולך ושוקט עם ערב, והעולם מתארגן לקראת מנוחה. גם האדם בערוב ימיו הופך שקול יותר, בוגר יותר, רגוע יותר.
בספרות חז"ל ישנם שני סוגי ירוק: "ירוק ככרתי" ו"ירוק כחלמון". ה'כרתי' הוא הצבע שכיום אנחנו קוראים לו ירוק, וחלמון הוא הצבע שאנחנו קוראים לו צהוב.
כאמור, הצבע הצהוב מקביל לספירת התפארת והירוק לספירת היסוד. קיים קשר הדוק בין ספירות תפארת ויסוד, שמקבילות לצדדים מזרח ומערב, הנקראים בתורה 'קדם' ו'אחור'.

בחכמת הקבלה מוזכרים עוד שלושה צבעים חשובים, שבלעדיהם קשת הצבעים אינה שלמה, והם:
חום, שחור ולבן.

חום הוא הצבע השייך לספירת המלכות, הממוקמת במקום התחתון ביותר בתרשים עשר הספירות. ממש כמו הצבע החום, שהוא ערבוב של כל הצבעים יחד, והוא גם צבעה של האדמה הקולטת וסופגת לתוכה הכל, כך גם ספירת המלכות מכילה את האנרגיות של כל הספירות כולן, כאשר לה אין כלום מעצמה - 'לית לה מגרמא', בלשון הקבלה.

שחור ולבן הם הצבעים שעל פי הקבלה מכוונים כנגד ספירת הדעת, הנמצאת למעלה בראש תרשים הספירות הקבליות. ספירת הדעת היא המקור של החסדים והגבורות, כאשר החסד מיוצג על ידי הצבע הלבן, ואת הגבורה מבטא הצבע השחור. הדעת מאגדת בתוכה את שני הקטבים - השחור והלבן, החסד והגבורה - וכל אינסוף גווניה של הדעת הוא גווני האפור.

 ההסבר המובא כאן הוא רק צוהר קטן לעולם המופלא של צבעי הקשת והשפעתם על מצב הרוח והתודעה. הרעיון הוא לקבל מהדברים השראה וקריאת כיוון, שיכולים לסייע בעיצוב הבית, כל אחד לפי דרכו.
לאחר שיודעים, למשל, כי הצבע הכחול משרה אווירה של זרימה, הירוק מרגיע והסגול מעצים, אפשר לשלב צבעים אלו בעיצוב הבית, בין בקירות הבית ובין בחפצי ריהוט ניידים, וכך לשנות את האנרגיה של כל חדר וחדר בבית, בהתאם לייעודו ועל פי הטעם האישי.